FB pixel

Purentafysiologia (kivut poskissa, leukanivelissä ja muualla pään alueella) ja purennan korotus

Hampaiden yhteen pureminen tai niiden narskuttelu aiheuttavat hampaiden kulumista, kipua leukanivelissä ja purentalihaksissa. Niska-hartiaseudulla olevan lihasjännityksen on myös todettu olevan usein yhteydessä purentalihasten kireyteen.

Varmaa syytä purentafysiologisille ongelmille ei ole, mutta mm. stressin ja epämukavan purennan on todettu pahentavan oireita.

Hammassärky
Yöllä tapahtuvaan hampaiden puremista/narskuttelua hoidetaan useimmiten yöksi hampaiden päälle asetettavalla purentakiskolla, joka laukaisee lihasjännitystä ja samalla suojaa hampaita kulumiselta.

Väliaikaisia lihasvaivoja voi yrittää parantaa lihasten hieronnalla tai päivittäisillä leukalihasten venytyksillä. Hampaiden kuluminen muuttaa purentaa, joka lisää ongelmia leukanivelissä ja hampaissa.

Madaltuneissa hampaissa lohkeamat yleistyvät ja niissä voi esiintyä vihlomista. Hampaiden kuluminen voi aiheuttaa myös epämääräistä päänsärkyä, kipua korvan seudulla tai korvan lukkiutumista.

Madaltuneen ja kuluneen purennan hoitona on yleensä hampaiden korotus. Hoidon tavoitteena on palauttaa ainakin osa hampaan alkuperäisestä korkeudesta ja samalla muuttaa purentaa paremmin toimivaksi. Korotukset voi tehdä tavallisella muovipaikka-aineella tai keraamisilla kruunuilla.