FB pixel

Hampaiden puhdistus

Oletko kuullut, että hampaiden huolelliseen harjaukseen menee vähintään 2 minuuttia? Ajan seuraamista tärkeämpää on kuitenkin tehdä se ajatuksella ja järjestelmällisesti.

Hammastahnan valinta
Harjaus manuaaliharjalla
Sähköhammasharja
Harjaus sähköhammasharjalla
Hammasvälien puhdistus
Hammasvälien puhdistus
Hammaslanka
Hammaslanka
Hammastikku
Hammastikku
Hammasväliharja
Hammasväliharja

Hampaiden harjaus on hyvä aloittaa takahampaista ja sieltä edetä hiljalleen etualueelle, näin varmistetaan harjan kulkevan kaikilla hampaan pinnoilla. Monet pohtivat ja tiedustelevat, onko sähköhammasharja tehokkaampi puhdistaja kuin tavallinen manuaaliharja. Molemmilla harjoilla hyvän puhdistustuloksen saaminen on mahdollista. Tutkimustulokset kuitenkin osoittavat, että sähköhammasharja on puhdistusteholtaan parempi. Monet sähköhammasharjaan siirtyneet potilaat sanovatkin suun tuntuvan puhtaammalta ja harjaamisen helpommalta aikaisempaan verrattuna.

Harjaus manuaaliharjalla

  • Pidä harjasta tukevasti kiinni ja aseta harjakset noin 45 asteen kulmassa hampaan ienrajaan. Kiinnitä huomiota, että harjakset ovat kosketuksissa hampaiden ja ikenen yhtymäkohtaan.
  • Aseta harja taaimmaisen hampaan pinnalleja tee lyhyttä nykyttävää edestakaista liikettä. Yritä harjata kahden–kolmen hampaan pinta kerralla puhtaaksi, siirtyen tämän jälkeen hitaasti eteenpäin.
  • Pidä harjaa vaakatasossa hampaiden posken puoleisia pintoja ja takahampaita harjatessa.
  • Etuhampaat kannattaa harjata pääasiassa harjan kärkiosalla, jolloin harjan voi kääntää pystyyn hampaan pintoja vasten.
  • Manuaaliharjalla harjatessa aloituskohtaa on hyvä vaihtaa aika-ajoin. Pinnat,joista aloittaa harjauksen tulee usein puhdistettua paremmin ja ajatuksella kuin harjauksen viimeisetkohdat.
  • Varo painamasta harjalla liian kovaa tai liikuttamasta harjaa liian pitkillä vedoilla. Liian rajulla harjauksella ikeneen voi syntyä harjausvaurioita ja ienvetäytymiä.
  • Harjan vaihto on aiheellista, kun harjakset eivät enää osoita samaan suuntaan ja noin 3–4 kuukauden välein.

Harjaus sähköhammasharjalla

  • Aseta harja melkein kohtisuoraan hampaan pintaa vasten. Yritä liikuttaa harjaa siten, että harjan reunoilla sijaitsevat harjakset puhdistaisivat hammasvälit mahdollisimman hyvin.
  • Kiinnitä huomio siihen, että harja kulkee ienrajassa. Hampaat eivät useinkaan ole suorassa rivissä ja ien voi joissain hampaissa sijaita alempana/ylempänä vaikeuttaen puhdistamista.
  • Jokaisen hampaan kohdalla tulee siis huomioida ienrajan kulku, jolloin harjauksella saavutetaan tarkoituksenmukainen lopputulos.
  • Sähköhammasharjalla harjauksen suurin ero manuaaliharjaan on, ettei sillä tarvitse tehdä nykyttävää liikettä hampaita vasten vaan riittää kun pidät harjan oikeassa kohdassa ja annat harjan tehdä puhdistustyön. Poikkeuksena leveämmät poskihampaat, jolloin pientä harjaspäätä kannattaa liikuttaa muutaman kerran edestakaisin työntäen samalla harjan reunoja hammasväleihin
  • Yritä mukailla harjalla hampaan pinnan muotoja.
  • Harjausliike tai kova painaminen on tarpeetonta, ja ne voivat jopa vaurioittaa ientä.
  • Monissa harjoissa on 30 sekunnin ajastin, jota voi käyttää aikamerkkinä seuraavaan leukaneljännekseen siirtymisessä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että 2 minuutin aikaraja on ohjeellinen, tärkeintä on tehdä puhdistus huolellisesti.

Hammasvälien puhdistus

Hammasvälien puhdistus on olennainen osa suun hoitoa. Pelkkä hampaiden harjaus jättää hammasväleihin plakkia ja usein jopa ruuan tähteitä, mikä aiheuttaa ientulehdusta ja hampaiden reikiintymistä. Hammasvälien puhdistukseen on monia välineitä, joista hammaslanka, hammastikku ja hammasväliharja

lienevät tutuimpia. Hammasvälien puhdistukseen suositeltava väline riippuu mm. hammasvälien laajuudesta ja potilaan sorminäppäryydestä. Hammasvälien puhdistus tulisi olla päivittäinen osa hampaiden hoitoa harjauksen lisäksi.

Lue lisää hammasvälien puhdistuksesta.

Hammaslanka

Hammaslanka on tehokkain puhdistaja, koska se puhdistaa myös kontaktipinnat, joihin paikkaamattomissa hampaissa karies yleisimmin iskee. Hammaslangan huonona puolena on sen tekninen haasteellisuus, jolloin varsinainen hampaan pinta voi jäädä puhdistamatta.

Perinteisen hammaslangan vaihtoehdoksi onkin kehitetty hammaslankain, jossa lanka on varrellisen pidikkeen päässä, mikä helpottaa etenkin takahampaiden väleihin pääsemistä.

Hammastikku

Hammastikkujen valinnanvara on laaja, tikuista löytyy niin eri materiaaleja kuin kokoja. Tärkeää on valita tikku, joka menee puhdistettavan hammasvälin läpi ja näin ollen poistaa plakin ja ruuan tähteet koko välistä. Parhaan puhdistustuloksen saavuttamiseksi tulisi tikkua rassata noin viisi-kuusi kertaa/ väli.

Hammasväliharja

Hammasväliharja on tehokas ienrajan puhdistaja. Hammasväliharjaa valittaessa on tärkeää kiinnittää huomiota harjan kokoon. Oikean kokoisessa väliharjassa harjakset selvästi koskettavat puhdistettavan välin hampaiden pintoja. Hampaiden välit ovat usein eri kokoisia ja parhaan puhdistustuloksen saavuttamiseksi voidaankin tarvita muutamia eri kokoisia harjoja.

Hammashoitokäynnilläsi autamme ja opastamme löytämään juuri Sinulle parhaat välineet suusi päivittäiseen puhdistamiseen.