FB pixel
Hammasvälien puhdistus

Jaa kirjoitus:

Hammasvälien puhdistaminen – motivaatio hukassa?

Yleensä aina jossain vaiheessa hammaslääkärin tai suuhygienistin tuolissa tulee puheeksi hammasvälit. Miksi niiden putsaamisesta aina jaksetaan kysyä? Hammasväli kuulostaa sanana jopa tyhjältä kohdalta hampaiden välissä. Miksi sen puhdistaminen on niin kiinnostavaa tai tärkeää?

Yksi hammas, monta pintaa

Hampaassa on käytännössä viisi pintaa, joista kolme on erittäin helppo harjata. Purupinta, poskenpuoleinen pinta ja kielen-/kitalaenpuoleinen pinta ovat niin sanottuja vapaita pintoja, joiden puhdistaminen onnistuu helposti hammasharjalla. Kahden muun pinnan puhdistaminen on kuitenkin huomattavasti hankalampaa, koska niiden puhdistamiseen ei hammasharja riitä. Nämä kaksi pintaa ovat hampaan molemmilla reunoilla, jotka nojaavat viereisiin hampaisiin eli hammasväleissä. Jokaisen hammasvälin muodostaa siis naapurihampaiden reunapinnat, jotka nojaavat kontaktissa toisiinsa yläreunasta ja myös nämä välissä olevat pinnat tulisi puhdistaa yhtä hyvin kuin vapaat helposti harjattavat pinnat. Jos nämä välissä olevat pinnat jäävät päivittäin puhdistamatta, tarkoittaa se sitä, että hampaasta puhdistuu joka päivä vain 60 %. Mielikuvana voi miettiä, vaikkapa samassa suhteessa hiusten tai kasvojen pesua.

Pelkkä harjaus ei riitä

Hammasharjalla ei valitettavasti ylety puhdistamaan näitä hammasväleissä olevia hampaan pintoja tarpeeksi tehokkaasti ja siksi niiden pintojen puhdistamiseen on keksitty erilaisia välineitä. Tavanomaisempia puhdistusvälineitä ovat hammaslanka, hammasväliharja ja erilaiset hammastikut. Mikäli suussa ei ole erityisiä tarpeita käyttää jotakin tiettyä välinettä, voi hammasvälien puhdistukseen valita itselleen mieluisen välineen. Tärkeintä on saada puhdistuksesta mielekästä tai ainakin vähemmän epämielekästä, jotta hammasvälien puhdistus tulee osaksi päivittäisiä rutiineja.

Tieto lisää motivaatiota

Itse uskon, että tieto ja ymmärrys asiasta lisää motivaatiota eniten. Mikäli hampaista jää osa päivittäin puhdistamatta, jäävät bakteerit hampaan pinnoille aiheuttamaan erilaisia ongelmia suussa. Nämä bakteerien aiheuttamat ongelmat tunnetaan paremmin hampaiden reikiintymisenä ja iensairauksina. Hampaiden tehokas puhdistaminen on paras tapa ehkäistä suun tulehduksia ja ennaltaehkäistä ongelmia. Jokaiselle oman suun terveys on varmasti tärkeää ja suunterveydenhoidon ammattilaisen vahvistama tieto, että kotona tehtävä päivittäinen puhdistus on tehokasta, saa hymyn herkästi huulille 😊

Haluatko kysyä lisää tai varata ajan?

Lisää blogikirjoituksia:

Lars "Lasse" Sjövallin tarina

Haaveammattina hammaslääkäri

Tiesitkö, että tänä vuonna Järvenpään Hammaslääkärikeskus on toiminut samoissa tiloissa jo 40 vuotta? Osana juhlavuotta julkaisemme henkilökuvan yrityksemme perustajasta, erikoishammaslääkäri…
Hammasimplantin laitto

Hammasimplantin laitto

Mitä vaiheita hammasimplantin laitossa on? Sattuuko operaatio? Mitä erilaisia materiaaleja käytetään?
10 kysymystä hammaslääkäristä

10 usein kysyttyä kysymystä

Askarruttaako jokin asia hampaiden hoidossa tai suun hygieniassa? Tässä vastaukset 10 yleisimpään meiltä kysyttyyn kysymykseen.
Mikä on paras hammastahna?

Mikä on paras hammastahna?

Mikä on paras hammastahna? Yksinkertaiselta kuulostava kysymys, johon vastaaminen onkin yllättävän vaikeaa! Lue lisää sopivan hammastahnan valitsemisesta.