FB pixel
Hampaiden valkaisu suuhygienistin luona

Jaa kirjoitus:

Hampaiden valkaisu – tavoitteena kirkkaampi hymy ja pieni buusti itsevarmuudelle

Hampaiden valkaisun suosio ja kysyntä kasvaa jatkuvasti. Kysynnän kasvuun on kehitetty monia menetelmiä tuottamaan tavoiteltu kirkkaampi hymy ja laajasta valikoimasta löytyykin varmasti jokaisen tarpeeseen sopiva tuote.

Hampaiden valkaisemisen kautta moni kokee olonsa itsevarmemmaksi, kun hymy on kirkas ja raikas. Jopa omat hampaidenhoitotottumukset saattavat tehostua, koska halutaan säilyttää valkaisulla saavutettu tulos mahdollisimman kauan.

Valkaisussa ei siis ole pelkästään kyse hampaiden värin muuttamisesta vaan itseensä panostamisesta ja omien tarpeiden hyväksymisestä. Pieni satsaus omaan hyvinvointiin antaa usein buustia koko olemukseen.

Tästä blogikirjoituksesta löydät vastaukset muun muassa näihin kysymyksiin: Mitä hampaiden valkaisussa tehdään ja millainen hoito olisi sinulle sopivin? Mitä voin syödä hampaiden valkaisun jälkeen?

Hampaiden valkaisu, ennen ja jälkeen kuva
Hampaiden valkaisu, ennen ja jälkeen käsittelyn

Hampaiden valkaisun perusteet

Hampaiden valkaisu perustuu valkaisuaineen ominaisuuteen puhdistaa syvälle hammaskudokseen kertynyttä värjäymää. Valkaisugeelien vaikuttavana aineena toimii joko vetyperoksidi tai karbamidiperoksidi (joka sisältää vetyperoksidia ja ureaa). Aineet eroavat toisistaan vaikutusajan perusteella.

Hampaan pinnalla vetyperoksidia sisältävät aineet hajoavat ja vapautuvat happiradikaalit poistavat värjäytymiä hajottamalla niitä koossa pitäviä sidoksia. Mitä pienemmiksi värjäytyneet molekyylit saadaan, sitä vaaleammalta hampaat näyttävät.

Hampaiden valkaisussa poistetaan siis värjäymiä hammaskiilteen sisältä. Normaalilla hoitokäynnillä esim. suuhygienistin luona, poistetaan värjäymiä hampaan pinnalta (soodapuhdistus, ultraäänilaite, pastapuhdistus).

Hampaiden valkaisu kotona tai vastaanotolla

Hampaiden valkaisumenetelmää valittaessa on tärkeää huomioida paitsi suun ja hampaiden terveydelliset indikaatiot myös haluttu lopputulos.

Mikäli hampaissa esiintyy vihlontaa tai kiilteessä on kulumaa, kannattaa valita miedompi valkaisuaine, jolloin valkaisun voi tehdä turvallisesti kotona. Kotivalkaisuille on erilaisia vaihtoehtoja niin aineiden kuin käytettävän ajan perusteella.

Päivällä käytettäväksi valkaisuksi soveltuvat hyvin miedot vetyperoksidipohjaiset aineet, koska niiden vaikutustehon kesto on maksimissaan noin 90 min. Tällaisia tuotteita ovat mm. heti käyttövalmiit valkaisulusikat, erilaiset valkaisukynät, valkaisuliuskat sekä valkaisugeelit kustomoituihin valkaisumuotteihin.

Karbamidiperoksidia sisältävät valkaisuaineet soveltuvat hyvin pidempiaikaiseen käyttöön (8–10 h), esim. yön yli tehtäviin valkaisuihin. Pidempiaikaisempi valkaisu on mm. hyvä keino silloin, jos hampaat reagoivat voimakkaasti vahvempiin aineisiin ja tavoiteltu tulos on lähtötilannetta huomattavasti vaaleampi.

Mikäli halutaan kerralla selvästi tehokkaampi hoito, kannattaa valkaisu tehdä vastaanotolla. Tällöin käytettävä aine on huomattavasti vahvempi vetyperoksidipohjainen geeli ja käsittely tehdään aina ammattilaisen toimesta. Vastaanotolla tehtävän valkaisun kesto on n. 1,5 h. Vastaanotolla käytettävä aine aktivoituu kemiallisesti, eikä sitä ole syytä tehostaa valoilla. Usein myös valolla tehostaminen lisää vihlontaa valkaisun aikana.

Paras ja kestävin valkaisutulos saavutetaan yleensä yhdistelmähoidolla siten, että vastaanotolla tehtyä valkaisua tehostetaan vielä miedommalla kotivalkaisulla ohjeistetun ajan sisällä.

Hampaiden valkaisun jälkeen

Vastaanotolla tehtävän hampaiden valkaisun jälkeen olisi hyvä olla syömättä ja juomatta kaksi tuntia (veden juominen ok). Mikäli hampaita vihloo heti valkaisun jälkeen, voi särkylääkkeestä ja vihloville hampaille tarkoitetuista tuotteista olla apua.

Kaksi vuorokautta valkaisun jälkeen kannattaa välttää värjääviä ruoka-aineita sekä muita värjääviä asioita suun lähellä (tupakka, huulipuna, hiilihammastahna, yms). Hyvä ohje on syödä mahdollisimman neutraalin väristä ja makuista ruokaa. Kahden vuorokauden kuluessa hampaan kiille on normalisoitunut, eikä näin ollen ole altis ulkoisille väriaineille.

Valkaisutuloksen kesto riippuu paljon omista elintavoista ja hammashoitotottumuksista. Syömämme ravinto on usein hampaita värjäävää ja onkin hyvä muistaa, ettei tummuneista hampaista voida päätellä mitään suun terveydestä.

Hampaiden valkaisu voidaan uusia tarpeen mukaan ja hoito kannattaa aina suunnitella yhdessä ammattilaisen kanssa.

Kysymyksiä valkaisusta? Varaa konsultaatio suuhygienistillemme!

Konsultaatiokäynti on ilmainen ja siinä varmistetaan hampaiden ja ikenien terveys, jotta hoito on turvallista. Samalla kuulet erilaisista vaihtoehdoista ja suunnittelemme yhdessä juuri sinun tarpeisiisi sopivan hampaiden valkaisun. Jos haluat keskustella hampaiden valkaisusta, varaa aika suuhygienistille netissä tai voit myös soittaa vastaanoton ajanvaraukseen (09 279 7660).

Lisää blogikirjoituksia:

Lars "Lasse" Sjövallin tarina

Haaveammattina hammaslääkäri

Tiesitkö, että tänä vuonna Järvenpään Hammaslääkärikeskus on toiminut samoissa tiloissa jo 40 vuotta? Osana juhlavuotta julkaisemme henkilökuvan yrityksemme perustajasta, erikoishammaslääkäri…
Hammasimplantin laitto

Hammasimplantin laitto

Mitä vaiheita hammasimplantin laitossa on? Sattuuko operaatio? Mitä erilaisia materiaaleja käytetään?
10 kysymystä hammaslääkäristä

10 usein kysyttyä kysymystä

Askarruttaako jokin asia hampaiden hoidossa tai suun hygieniassa? Tässä vastaukset 10 yleisimpään meiltä kysyttyyn kysymykseen.
Mikä on paras hammastahna?

Mikä on paras hammastahna?

Mikä on paras hammastahna? Yksinkertaiselta kuulostava kysymys, johon vastaaminen onkin yllättävän vaikeaa! Lue lisää sopivan hammastahnan valitsemisesta.