FB pixel
Mikä on paras hammastahna?

Jaa kirjoitus:

Mikä on paras hammastahna?

Yksinkertaiselta kuulostava kysymys, johon vastaaminen onkin yllättävän vaikeaa! Kuulen otsikon kysymyksen lähes päivittäin työssäni ja rehellisesti sanottuna olen yrittänyt miettiä siihen yksinkertaista ja oikeaa vastausta pitkään.

Ihan lyhyttä ja ytimekästä vastausta ei taida olla, ainakaan minulla. Parhaan tahnan valinta jokaiselle asiakkaalleni on kiinni monesta eri seikasta. Siihen vaikuttaa oleellisesti hampaiden ja ikenien terveys, mutta niin omituiselta ja kaukaa haetulta kuin se kuulostaakin myös asiakkaani yleisterveys ja mahdolliset sairaudet.

Fluori vähentää reikiintymistä

Yleisesti ottaen paras hammastahna on sellainen, joka pitää sisällään fluoria. Fluorihammastahna tutkitusti vähentää hampaiden reikiintymistä verrattuna fluorittomiin tahnoihin. Tahnan valintaa helpottaa se, että lähes kaikissa kaupoista saatavissa tahnoissa fluorisuositusten määrä täyttyy. Hampaat suositellaan harjaamaan fluoritahnalla kaksi kertaa päivässä, kahden minuutin ajan.

Fluorisuositus-kriteerin jälkeen jäljelle jää vielä lähes kaikki markkinoilla olevat tahnat. Seuraavaksi mietitään, olisiko tahnalle tarpeen jokin erityispiirre. Vihlooko asiakkaan hampaita muutenkin kuin juuri tekemäni ultraäänipuhdistuksen yhteydessä? Olisiko tarpeen valita tahna, joka on suunniteltu estämään tehokkaasti ientulehdusta, koska alkuhaastattelun yhteydessä tuli ilmi, että lavuaariin syljetty vaahto on joskus vaaleanpunaista? Asiakas haaveilee myös vaaleammista hampaista, voisiko jokin hammastahna pitää hampaat kirkkaampina vai ehdottaisinko suoraan hampaiden valkaisua?

Huomasin muuten hyvin puhdistetussa hampaistossa plakkia alaposkihampaiden ienrajoissa, ja peilin osuminen kieleen sai asiakkaan yökkäämään. Onkohan runsaasti vaahtoava tahna kuitenkaan hyvä vaihtoehto vai saakohan se yökkäysrefleksin aktivoitumaan niin, että harjaus ei yksinkertaisesti onnistu aina takahampaiden kohdalla? Yksi asiakas oli saanut haavaumia (aftoja) hammastahnasta, onkohan otsikon kysyjällä ollut koskaan aftoja limakalvoilla?

Terveydentila vaikuttaa suuhun

Monet yleisterveydelliset asiat kuten erilaiset sairaudet ja lääkitykset vaikuttavat oleellisesti suun kuntoon. Lääkitykset voivat kuivattaa suuta ja erilaiset sairaudet voivat herkistää limakalvot erittäin aroiksi. Suun tilanne voikin muuttua yhtäkkiä todella paljon ja silloin olisi hyvä myös nopeasti kiinnittää huomiota suunhoitotottumuksiin. Herkälle ja kuivalle suulle onkin omia apteekeista saatavia tuotteita, jotka kosteuttavat ja suojaavat limakalvoja. Näissäkin tuotteissa on fluoria, joka suojaa hampaita reikiintymiseltä.

Eli mikä on paras hammastahna?

Eli palataan alkuun, mikä on paras hammastahna? Riippuu tilanteesta. Kerron mielipiteeni, kun olen päässyt tutustumaan sinuun ja olemme keskustelleet juuri sinun tarpeistasi ja odotuksistasi. Yhdessä löydämme varmasti ainakin pari kokeilemisen arvoista vaihtoehtoa 😊

Haluatko kysyä lisää tai varata ajan?

Lisää blogikirjoituksia:

Lars "Lasse" Sjövallin tarina

Haaveammattina hammaslääkäri

Tiesitkö, että tänä vuonna Järvenpään Hammaslääkärikeskus on toiminut samoissa tiloissa jo 40 vuotta? Osana juhlavuotta julkaisemme henkilökuvan yrityksemme perustajasta, erikoishammaslääkäri…
Hammasimplantin laitto

Hammasimplantin laitto

Mitä vaiheita hammasimplantin laitossa on? Sattuuko operaatio? Mitä erilaisia materiaaleja käytetään?
10 kysymystä hammaslääkäristä

10 usein kysyttyä kysymystä

Askarruttaako jokin asia hampaiden hoidossa tai suun hygieniassa? Tässä vastaukset 10 yleisimpään meiltä kysyttyyn kysymykseen.