FB pixel
Lars "Lasse" Sjövallin tarina

Jaa kirjoitus:

Haaveammattina hammaslääkäri

Tiesitkö, että tänä vuonna Järvenpään Hammaslääkärikeskus on toiminut samoissa tiloissa jo 40 vuotta? Osana juhlavuotta julkaisemme henkilökuvan yrityksemme perustajasta, erikoishammaslääkäri Lars ”Lasse” Sjövallista.  

Lasse tiesi jo oppikoulussa kansakoulussa, että hänestä tulee hammaslääkäri. Mistä ihmeestä hän sen pienenä poikana sai päähänsä, sitä Lasse ei muista, mutta sen jälkeen muut ammattivaihtoehdot eivät enää mielessä käyneet.

Kiinnostus vain kasvoi vuosien edetessä ja armeijassakin Lasse olisi kovasti halunnut varuskunnan hammashoitolaan apulaiseksi. Tämä ei kuitenkaan onnistunut, sillä armeijassa oltiin sitä mieltä, että Lassessa oli liian hyvää upseeriainesta hukattavaksi hammashoitolassa työskentelyyn.

Opiskeluvuodet menivät nopeasti ja pian olikin jo aika tehdä valinta, miten toteuttaa haaveammattia. Nykyään suurin osa valmistuvista hammaslääkäreistä työllistyy terveyskeskuksiin tai isoihin ketjuyrityksiin, mutta tuolloin 70-luvun lopulla vaihtoehtoja oli vain kaksi. Joko töihin kunnalle tai oman vastaanoton perustaminen.

Työ toi Järvenpäähän

Hammaslääkärikoulu toi Lasselle paljon muutakin hyvää kuin pääsyn haaveammattiin. Opintojen ohessa Lasse tapasi myös hammaslääketiedettä opiskelevan Leenan. He aloittivat opiskelujen aikana yhteisen matkansa, joka jatkuu yhä tänä päivänä.

Yrittäjyyteen he lähtivät myös yhdessä ja sopivaa vastaanottotilaa etsiessään Helsingin keskustassa asumaan tottunut pariskunta saapui ensi kertaa Järvenpäähän. Elettiin pääsiäisen aikaa vuonna 1979 ja ilma oli sateinen ja sumuinen. Järvenpää ei tehnyt sillä hetkellä Lasseen ja Leenaan kovin suurta vaikutusta.

Järvenpään keskusta ennen / Järvenpää-seuran kokoelma, toimittanut Hannu Juurinen
Järvenpään keskusta 80-luvulla asemalta Sibeliuksenkadun eli nykyisen kävelykatu Jannen suuntaan. Kuva: Järvenpää-seuran kokoelma, toimittanut Hannu Juurinen

Ajattelimme, että kylläpä on onneton tuppukylä. Töitä tänne voi tulla tekemään, mutta ei asumaan.

Kunnan vastaavan hammaslääkärin yksityisenä vastaanottona toiminut tila, jota Lasse ja Leena tulivat katsomaan, vastasi heidän tarpeitaan ja näin he aloittivat hammaslääkäriyrittäjinä Järvenpään keskustassa. Muutama vuosi myöhemmin 1983 vastaanotto siirtyi nykyisen kävelykatu Jannen varrelle Sibeliuksenkadulle, missä Järvenpään Hammaslääkärikeskuksen vastaanotto on toiminut siitä asti, jo neljänkymmenen vuoden ajan.

Sibeliuksenkatu 80-luvun alkupuolella nykyisen torin suunnalta kohti Sibeliuksenkatua. Oikealla näkyy ”SYPin talo”, jossa Järvenpään Hammaslääkärikeskus toimii yhä edelleen. Kuva: Järvenpää-seuran kokoelma, toimittanut Hannu Juurinen
Sama maisema nyt.

Oman vastaanottotilan hankkiminen ja laitteisiin investoiminen tuntui isolta panostukselta, mutta oli selvää, että halusimme rakentaa meille oman työpaikan. Yksityisenä toimijana meillä on ollut mahdollista järjestää mahdollisimman hyvä hoito potilaille. Kun näen, että jokin toimenpide pitää tehdä esimerkiksi kolmen viikon sisällä, saan ajan kyllä järjestymään, eikä potilaan hoito kärsi pitkien jonojen vuoksi.

Ainoa erikoishammaslääkäri Keski-Uudellamaalla

Kun Järvenpää oli tullut tutuksi työn kautta, alkoi paikasta pikkuhiljaa löytymään hyviä puolia siinä määrin, että perheen kasvaessa myös koti siirtyi Järvenpäähän. Järvenpäässä on ollut hyvä elää ja tehdä työtä.

Hammaslääkäriyrittäjinä Lasse ja Leena olivat 80-luvulla niin sanotusti paalupaikalla Järvenpään keskustassa. Terveyskeskuksissa ei tuohon aikaan hoidettu aikuisia ja moni kaipasi hyvää hammashoitoa. Aikuisten hammashoito oli huonolla tasolla ja hammaslääkäreistä oli iso pula.

Yhteinen elämä ja yrittäjyys Leenan kanssa mahdollisti sen, että Lasse pystyi opiskelemaan lisää ja hän valmistui erikoishammaslääkäriksi vuonna 1987. Pitkään Lasse oli ainoa erikoishammaslääkäri Keski-Uudenmaan alueella ja muut alueen hammaslääkärit lähettivät hänelle potilaita.

Olimme kaikin puolin hyvässä asemassa, ei tarvinnut markkinoida ja mainostaa, kun puskaradio toimi hyvin ja potilaat olivat tyytyväisiä. Tuolloin toimintaa olisi ollut mahdollista kasvattaa, mutta siihen meillä ei ollut halua. Emme olleet kovin yrittäjähenkisiä emmekä kaivanneet lisää byrokratiaa, halusimme vain keskittyä hoitamaan ihmisten hampaita.

Viime vuodet Lasse on saanut unohtaa yrittäjyyden haasteet sekä byrokratian ja keskittyä vain potilastyöhön. Vuonna 2017 Lasse ja Leena myivät liiketoiminnan työntekijöilleen hammaslääkäri Jussi Kähärille ja suuhygienisti Petra Willbergille ja samassa yhteydessä Leena jäi eläkkeelle.

Järvenpään Hammaslääkärikeskuksen perustaja Lasse Sjövall ja nykyiset omistajat Jussi Kähäri ja Petra Willberg

Posiitivisin mielin kohti seuraavaa elämänvaihetta

Työ hammaslääkärinä on ollut Lasselle erittäin mieluisaa ja palkitsevaa.

Hammaslääkärin työssä auttaminen yhdistyy käsillä tekemiseen. Nautin siitä, kun saan monesti huonoistakin lähtökohdista suun terveeseen kuntoon, ja luotua pitkän hoitosuhteen. Myös se on palkitsevaa, kun onnistuu saamaan aikaan ymmärryksen siitä, miten tärkeää hampaita on hoitaa kunnolla.

 

Lasse on erikoistunut hammasimplantteihin ja -proteeseihin. Varaa tästä aika hammaslääkäriin.

Lisää blogikirjoituksia:

Hammasimplantin laitto

Hammasimplantin laitto

Mitä vaiheita hammasimplantin laitossa on? Sattuuko operaatio? Mitä erilaisia materiaaleja käytetään?
10 kysymystä hammaslääkäristä

10 usein kysyttyä kysymystä

Askarruttaako jokin asia hampaiden hoidossa tai suun hygieniassa? Tässä vastaukset 10 yleisimpään meiltä kysyttyyn kysymykseen.
Mikä on paras hammastahna?

Mikä on paras hammastahna?

Mikä on paras hammastahna? Yksinkertaiselta kuulostava kysymys, johon vastaaminen onkin yllättävän vaikeaa! Lue lisää sopivan hammastahnan valitsemisesta.