Hammasimplantti on leukaluuhun porattava titaaniruuvi, joka vastaa oman hampaan juurta. Titaaniruuvin päälle tehdään hampaan näköinen osa eli kruunu, jonka valmistamisessa käytetään materiaalina tavallisesti keramiaa. Keraaminen kruunu kiinnitetään ruuvilla leukaluuhun luutuneeseen titaaniruuviin ja näin saadaan erittäin kestävä, hammasta muistuttava hammasimplantti.
Implantoinnin käytännöt vaihtelevat eri vastaanottojen välillä riippuen menetelmästä, tekijästä sekä implantin merkistä. Kuvailen seuraavaksi, miten meillä Järvenpään Hammaslääkärikeskuksessa hammasimplantointi etenee.
Hammasimplantin hinta
Ensimmäinen steppi matkalla kohti hammasimplanttia on hampaan poisto. Hammasimplantilla korvataan yksittäistä tai useampaa puuttuvaa hammasta, joten implantin hankkiminen tulee vastaan hampaanpoiston yhteydessä.
Kun lähdetään keskustelemaan puuttuvan hampaan korvausvaihtoehdoista luonnollisesti kiinnostaa myös hinta. Hammasimplantin hinta koostuu materiaaleista ja työstä, näiden suhde menee aika lailla puoliksi. Meidän vastaanotollamme yhden implantin hintahaarukka on 1800 € – 2300 €, tarkan kustannusarvion saa konsultoinnin yhteydessä.
Hampaan poiston jälkeen poistokuopan pitää luutua ennen implantin kiinnittämistä, jotta saadaan hyvä alusta ruuvin kiinnitykselle. Tavallisesti tässä menee n. 4-6 kk. Implanttihoito alkaa aina konsultaatiokäynnillä, jolloin varmistetaan suotuisat olosuhteet ja annetaan hoito-ohjeet ennen toimenpiteeseen tuloa. Tavallisesti suositaan muutaman antibiootin ottoa ennen hoitoa.
Hammasimplanttileikkauksen valmistelut
Implantointia varten asiakas ja hoitohuone valmistellaan leikkaussalimaisesti, jotta toimenpide päästään tekemään mahdollisimman puhtaasti. Leikkaussalia vastaavaa hygieniatasoa emme toki hoitohuoneeseen pysty saamaan, mutta toimenpiteen onnistumisen kannalta on tärkeää, että lähellä työskenneltävää aluetta toimitaan mahdollisimman puhtaasti.
Usein asiakkaat säikähtävät, kun henkilökunta pukee leikkaustakin ja -hatun päähän ja asiakkaan ylle levitetään leikkausliinalla siten, että vain nenänpää ja suu näkyvät. Tavoite on huolehtia implantoinnin onnistumisesta, ei pelotella toimenpiteen suuruudella.
Sattuuko hammasimplantin laittaminen?
Meillä implanttileikkauksessa olleet ovat varmasti kuulleet lauseen: ”nyt tulee päivän ikävin hetki”. Tällä tarkoitetaan puuduttamista. Implantoinnit tehdään paikallispuudutuksessa ja alueen puuduttua kipua ei leikkauksen aikana tunnu. Kosketuksen toki tuntee ja porausäänet valitettavasti kuuluvat, mutta itse toimenpide sujuu lähes poikkeuksetta suunnitellun peruskaavan mukaisesti. Yhden implantin laitossa työskentelyaika suussa ei usein kestä paria kymmentä minuuttia kauempaa.
Kun implantti on saatu paikoilleen, päälle asetetaan paranemisjatke, jonka tarkoitus on suojata onttoa implanttia sekä tehdä ikenelle tilaa tulevaa kruunuosaa varten. Normaalisti leikkaushaava suljetaan parilla tikillä, jotka sulavat parissa viikossa pois.
Toimenpiteen jälkeen annetaan kirjalliset ja suulliset hoito-ohjeet ja yleensä implantoinnista selviää parin päivän särkylääkekuurilla. Kylmähaudetta suositellaan vähentämään turvotusta leikkauksen jälkeen.
Hammasosan eli hammaskruunun valmistaminen
Implantoinnin jälkeen parin kuukauden kuluttua asiakas saapuu jälleen vastaanotolle. Silloin varmistetaan, että implanttiruuvi on luutunut leukaluuhun ja on turvallista aloittaa kruunuosan valmistaminen.
Hammaskruunun valmistaa hammasteknikko käsityönä, joten ensimmäisellä käyntikerralla otetaan hampaistosta jäljennökset, joiden perusteella hammasteknikko tekee kruunun. Koska kyseessä on käsityö, annetaan teknikoille usein viikosta kahteen työskentelyaikaa. Tältä käynniltä asiakas poistuu vielä suussa ollut paranemisjatke implantin päällä.
Toisella käynnillä tulee valmista! Teknikon valmistama kruunu sovitellaan suuhun ja varmistetaan, että se istuu purentaan. Keraaminen kruunuosa kiinnitetään tavanomaisesti implanttiin ruuvaamalla eli mikäli tulee tarvetta, voidaan kruunu myös helposti irrottaa. Ruuvi peitetään paikka-aine muovilla.
Implantti on heti suussa käyttövalmis eli nyt saa pureskella!
Hammasimplantin hoito
Hammasimplantti ei voi reikiintyä niin kuin omat hampaat, mutta iensairaudet voivat iskeä myös implantteihin! Mikäli tulehdus pääsee etenemään implantin ympärillä voi pahimmassa tapauksessa olla edessä jopa hammasimplantin irtoaminen. Implantin säilymisen kannalta onkin erittäin tärkeää, että siitä huolehditaan alusta asti kuin omista hampaista ja sen ympäriltä harjataan normaaliin tapaan hammasharjalla sekä sen molemmin puolin puhdistetaan hammasvälit. Hammaslääkäri ohjeistaa heti hammaskruunun laiton yhteydessä puhdistamisessa ja suuhygienistin käynneillä varmistetaan, että ien implantin ympärillä on pysynyt terveenä ja puhtaana.
Jos puhdistus askarruttaa tai tuntuu hankalalta kannattaa asia ottaa heti puheeksi hammashoitokäyntien yhteydessä, niin mahdollinen tulehdus ei pääse etenemään. Kannattaa myös lukea meidän vinkkimme hampaiden pudistukseen.
Mikäli jokin asia implantoinnissa jäi askarruttamaan tai haluaisit tietää asiasta enemmän, soitathan vastaanotolle, kerromme mielellämme 😊
Jos mietit, että hammasimplantti voisi olla sinulle sopiva hoitomuoto, varaa aika hammasimplanttikonsultaatioon.