Suun terveys on suunhoidon ammattilaisten motivaatio ja tavoite päivittäiselle työlle. Päämääränä on saavuttaa yhdessä asiakkaan kanssa paras mahdollinen suun terveystila ja hyvinvointi. Terveen suun kriteerit voidaan määrittää ja hoitotyön tehtävä on näihin määritelmiin perustuen tehdä hoitosuunnitelma asiakkaan suun terveyden edistämiseksi ja ylläpitämiseksi.
Terve suu
Suun hyvinvointi on kokonaisuus, joka koostuu monista eri tekijöistä. Terveen suun määritelmä sisältää seuraavat asiat:
- Ikenet ovat terveet: ikenet ovat väriltään vaaleanpunaiset, kiinteät, eivät vuoda verta harjatessa eivätkä ole arat.
- Hampaat ovat ehjät: hampaissa ei ole reikiä (toki paikkoja voi olla), eikä purenta aiheuta kipua.
- Limakalvot ovat terveet: limakalvot ovat sileät, kosteat ja vaaleanpunaiset. Limakalvoilla ei ole haavaumia, turvotusta tai muita poikkeamia.
- Suu on kivuton: suussa ei tunnu kipua tai epämukavaa tunnetta hampaissa, ikenissä, leukaluissa eikä purentaelimistössä.
Yllä olevan määritelmän perusteella voisi todeta, että terve suu on aika huomaamaton kumppani.
Usein suun hyvinvointiin liittyvät oireet johtuvat siitä, että jokin edellä mainituista suun terveyden indikaatioista on muuttunut ja aiheuttaa kipua, särkyä tai vihlontaa hetkittäin tai pahimmillaan jatkuvasti. Oireiden ilmaantuessa on hyvä varata aika hammashoitoon, etenkin jos edellisestä käynnistä on kulunut jo pidempi aika. Mitä nopeammin vaivaan puututaan, sitä helpompi ja myös edullisempi se on korjata.
Oma terveyskäyttäytyminen ja sen muuttaminen
Uskon, että jokainen ihminen haluaa terveen suun. Suun terveydellä on merkittävä vaikutus koko kehon yleisterveyteen! Suun hyvinvoinnin laiminlyöminen voi aiheuttaa tai pahentaa monia yleisterveydellisiä ongelmia. Tietoisuus suun toimimisesta porttina elimistön muille osille myös kasvaa jatkuvasti ja ennaltaehkäiseviin toimiin panostetaankin yhä enemmän.
Suunhoidon ammattilaisten yksi tärkeimmistä tehtävistä on saada asiakas muuttamaan omaa terveyskäyttäytymistään siten, että arjen rutiinit tukevat suun terveyttä parhaalla mahdollisella tavalla. Parhaita keinoja käyttäytymisen muuttamiselle ovat tietoisuuden kasvattaminen ja motivointi.
Terve suu mielletään usein valkoiseksi, ehjäksi hammasriviksi, jonka tavoitteleminen voi tuntua epärealistiselta ja mahdottomalta. Omien hyvien valintojen korostaminen ja aluksi mainittujen terveen suun indikaatioiden huomioiminen, saattaakin kasvattaa motivaatiota sekä arvostusta itseään kohtaan ja saada aikaan toimintaa, joka edesauttaa niin suun kuin koko kehon terveyttä.
Suun terveyttä tukeva terveyskäyttäytyminen
Suun terveyttä tukevat keskeiset toimenpiteet liittyvät päivittäisiin tapoihin, tottumuksiin ja valintoihin. Suun hyvinvointia edistäviä tapoja ovat päivittäiset suunhoitorutiinit: hampaiden harjaus ja hammasvälien puhdistaminen. Myös ruokailutottumuksilla on merkitystä suun terveyteen. Säännöllinen ateriarytmi ja sokerin käytön rajoittaminen tukee hampaiden säilymistä ehjinä. Tupakoinnin ja alkoholin käytön välttäminen vähentää riskiä sairastua suusairauksiin.
Säännölliset käynnit hammaslääkärin ja suuhygienistin luona kuuluvat myös oleellisesti suun terveyttä tukevaan käyttäytymiseen ja vähentää riskiä sairastua erilaisiin suusairauksiin.
Kiteytettynä voisi todeta, että terveen suun saavuttaminen ja sen ylläpitäminen vaatii pieniä päivittäisiä tekoja ja tottumuksia. Valinta on sinun!